Kissalaakson eläimetTällä sivulla on kerrottu lyhyesti Korkeasaaren suurimmista kissaeläimistä: Tiikeristä, leijonasta, leopardista, lumileopardista ja ilveksestä. Näiden viiden lajin lisäksi kissalaaksossa asustaa myös Euroopanvillikissoja, Leopardikissoja, Pikkupandoja sekä uusimpana tulokkaana Manuleita eli Pallaskissoja.

(Sivulla olevat kuvat ovat Korkeasaaren kissalaaksosta otettuja. Klikkaa kuvaa nähdäksesi täysikokoisen version.)

Myös Korkeasaaren kotisivulta löytyy paljon tietoa monista eläimistä.

Tiikeri (Panthera tigris)

Tiikeri Tiikeri on maapallon suurin kissaeläin. Painoa on useita satoja kiloja, suurimmat saattavat painaa jopa kolmannestonnin. Pituuttakin on parhaimmillaan kolmisen metriä. Toisin kuin useimmat kissat, tiikerit pitävät vedestä ja ovatkin hyviä uimareita.

Bengalintiikerit saattavat joskus saada valkoisen jälkeläisen. Kyseessä ei ole albiino vaan ainoastaan harvinainen poikkeama turkin värityksessä. Valkoiset tiikerit ovat niin harvinaisia, ettei niitä löydy luonnosta ollenkaan. Itse olen päässyt näkemään valkoisia tiikereitä eläintarhassa Ruotsissa. Kuvia valkoisista tiikereistä (sivu on englanniksi mutta se ei kuvien katsomista varmasti haittaa.)

Tiikerin alalajeja on yhdeksän. Näistä kolme on valitettavasti jo kuollut sukupuuttoon. Loput kuusi ovat hyvin uhanalaisia. Korkeasaaren tiikerit ovat äärimmäisen uhanlalaisia Amurintiikereitä.
Leijona (Panthera leo)

Leijona Monien mielestä leijona lienee ainoa kissaeläin, josta on helppo erottaa onko kyseessä uros vai naaras. Urosleijonillahan päätä ja niskaa komistaa paksu harja.

Muihin villeihin kissalajeihin nähden leijona poikkeaa olemalla ainoa laji joka elää laumoissa. Lauma koostuu yleensä johtavasta uroksesta, sekä useista naaraista, pennuista ja nuorista uroksista. Yleensä naaraat hoitavat ruuan metsästyksen.

Korkeasaaren leijonat ovat Aasian (Intian) leijonia, joka on leijonien alalajeista ainoa uhanalainen. Aasian leijonat sietävät kyllä kylmää, mutta pysyttelevät kuitenkin paukkupakkasilla sisätiloissa.
Leopardi (Panthera pardus)

Leopardi Leopardi tunnetaan myös pantterina. Joskus käy niin, että leopardi saakin normaalin täplikkään turkkinsa sijasta kokonaan mustan turkin, jolloin käytetään yksinomaan nimitystä musta pantteri.

Luonnossa mustat pantterit ovat yleensä agressiivisempiä kuin tavalliset täplikkäät. Tämän arvellaan johtuvan siitä, että täplikkäät emot ajavat saamansa mustat poikaset pois luotaan ennen aikojaan. Luonnollisesti tälläinen poissulkeminen saa mustista poikasista kasvamaan normaalia ilkeä-luontoisempia.

Korkeasaaren leopardit ovat Amurinleopardeja. Tämä alalaji on erittäin uhanalainen, Amurinleopardeja on jäljellä enää muutamia kymmeniä yksilöitä. Amurinleopardit tulevat todennäköisesti hävimämään kokonaan, koska jäljellä oleva määrä ei ole riittävä elinvoimaisen kannan säilyttämiseen. Myös muut leopardin alalajit ovat uhanalaisia.
Lumileopardi (Uncia uncia)

Lumileopardi Lumileopardi on Korkeasaaren tunnuseläin. Tunnusomaista on tuhkanharmaa turkki ja todella pitkä ja paksu häntä.

Luonnossa lumileopardit elävät korkealla vuoristossa, puurajan yläpuolella, mm. Aasiassa Himalajalla. Juuri tämän vaikeakulkuisen ja vaikeasti tavoitettavan asuinpaikan vuoksi ei lumileopardeja ole voitu tutkia paljoa luonnossa.

Lumileopardi on myös varsinainen mestarihyppääjä, loikka voi kantaa jopa 15 metriä. Tämä on koko eläinkunnan pituushyppyennätys.

Myös lumileopardi on uhanalainen. Suurin syy on sen kaunis turkki, joka on valitettavasti hyvin haluttua tavaraa.
Ilves (Lynx lynx)

Ilves Kaikki varmaan tunnistavatkin ilveksen. Tupsut korvien päässä ja epätavallisen lyhyt häntä ovat hyviä tunnusmerkkejä. Joillekin ilves saattoi tulla tutuksi myös "Poika ja ilves"-elokuvan myötä.

Ilves on ainoa kissapeto, jonka voit hyvällä tuurilla nähdä Suomen luonnossakin. Siellä se metsästää jänisten lisäksi lintuja ja jyrsijöitä.

Lisää tietoa ilveksistä löytyy esimerkiksi Wild Lynx ry:n sivulta. (Sivusto on nimestään huolimatta suomenkielinen.) Wild Lynx ry:n kautta voit myös tukea ilvesten suojelu- ja tutkimustyötä.

Pohjoisemmassa asuvien ilvesten ystävien kannattaa varmasti käydä tutustumassa Ähtärin tai Ranuan eläinpuistoihin.Uhanalaisuus   Lue miten voisit itse auttaa uhanalaisia kissaeläimiä.

Takaisin "Kissalaakso"-sivullewww.tiikoni.net/kissalaakso/elaimet/ Full page map Copyright © Pasi Laaksonen