Kissaeläinten uhanalaisuusKuten varmaan Kissalaakson eläimet -sivulta huomasit, moni suuri kissaeläin on uhanalainen tai suorastaan vaarassa kuolla sukupuuttoon. Esimerkiksi tiikerien alalajeista kolme on jo ikuisesti menetetty, eikä Etelä-Kiinan tiikeri ole kaukana sukupuutosta, kyseisiä yksilöitä on jäljellä vain muutamia kymmeniä. Vielä sata vuotta sitten tiikereitä oli noin 100.000, nyt niitä on eri arvioiden mukaan noin 5.000-6.500.

Kuten valitettavasti arvata saattaa, tilanne on kokonaan ihmisten aikaansaama. Kissaeläimiä metsästetään niiden kauniin turkin tai muiden ruuminosien vuoksi. Vaikka moni kissaeläinlaji onkin rauhoitettu ja kaupankäynti niiden ruuminosilla on kiellettyä, niin salametsästys ja -kuljetus rehottaa monissa paikoissa melko valtoimenaan. Kissaeläinten (ja monien muidenkin eläinten) uhkana on myös elinalueiden menetykset esimerkiksi metsien hakkuiden seurauksena.

Tiikereiden osalta suurin uhka lienee Kiinalainen lääketiede, joka edelleen suosii tiikerien ruuminosista tehtyjä lääkeaineita.

Mitä voi tehdä?

Kuka tahansa ihminen voi osaltaan auttaa kissaeläimiä säilymään vielä tulevienkin sukupolvien iloksi. Rahasta on aina hyötyä, mutta sitäkään ei aina välttämättä tarvita.


Ilman rahaa

Selvää on, että uhanalaisten kissaeläinten turkkeja tai niiden ruuminosista tehtyjä tuotteita ei koskaan pidä ostaa! Jos kukaan ei ostaisi näitä tuotteita, ei niitä myöskään valmistettaisi ja moni kissaeläin säästäisi henkensä. Suomesta tälläisiä tuotteita ei (toivottavasti) juurikaan löydy, mutta joissain maissa näitä on myynnissä ja niihin saattaa esimerkiksi ulkomaanmatkoilla törmätä.

Toisekseen aina voi levittää tietoa. Moni ihminen ei välttämättä edes tiedä kuinka uhattuja nämä eläimet ovat, joten se on hyvä heille kertoa.

Free banner-image from bigcats.care2.com On myös yksi äärimmäisen helppo tapa auttaa isoja kissoja. Tässä ei tarvitse kuin hiirtä klikata: Mene sivulle bigcats.care2.com (sivu on englanniksi) ja klikkaa suosikkikissasi kuvaa sivulla olevasta kolmesta vaihtoehdosta. Ja sitten oletkin tehnyt päivän hyvän työn! Voit käydä tuolla sivulla vaikka joka päivä klikkaamassa suosikkikissasi kuvaa. Idea tässä asiassa on se, että joka kerta kun joku käy tuolla sivulla klikkaamassa kissan kuvaa, niin sivun sponsorit (mainostajat) lahjoittavat rahaa uhanalaisten kissaeläinten elinalueiden suojeluun. Sinulle itsellesi tämä on siis täysin ilmaista ilman mitään haittapuolia.


Rahalla

Rahan lahjoittaminen erilaisiin suojeluprojekteihin on epäilemättä hyödyllinen teko. Lahjoitussumman ei tarvitse olla kovin suuri, pienistä puroistahan se joki kasvaa. Projekteihin, joihin rahaa tarvitaan, saattaa olla vaikea saada suoraan yhteyttä. Siksi ehkä helpoin tapa on antaa rahaa jollekin yhdistykselle, joka toimittaa rahat eteenpäin.

Myös pelkkä liittyminen jonkin luonto- ja/tai eläinasiaa ajavan yhdistyksen jäseneksi auttaa, sillä sitä helpompi kyseisten yhdistysten on saada äänensä kuuluviin mitä suurempi joukko ihmisiä (jäseniä) heidän takanaan on.


Korkeasaaren ystävät ry

Korkeasaaren ystävät ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea eläimiä, niistä tiedottamista ja niiden tutkimista. Kuten nimestä voi päätellä, yhdistys on tiukassa yhteistyössä Korkeasaaren eläintarhan kanssa.

Yhdistyksen tarkoituksena on viedä normaalia eläintarhatoimintaa pidemmälle kuin mihin määrärahat normaalisti antaisivat myöden. Tähän liittyy esimerkiksi erilaisia suojelu- ja valistusprojekteja (sekä suojelutoimintaan liittyvää tutkimustyötä) myös eläinten alkuperäisillä asuinalueilla.

Korkeasaaren ystävät tukevat tietenkin muitakin eläimiä kuin vain kissaeläimiä. Mutta halutessaan rahaa voi lahjoittaa suoraan tietyille eläimille. Lisätietoa aiheesta löytyy Korkeasaaren ystävien kotisivulta.


WWF

Hyvä kohde rahalahjoituksille on myös kaikkien tuntema Maailman luonnon säätiö, WWF. Jos haluat lahjoittaa rahaa WWF:n kautta, kannattaa lukea tarkemmat ohjeet suoraan heidän omalta kotisivultaan. Jos lahjoitat rahaa, niin muista mainita mille eläimelle olet rahaa lahjoittamassa. WWF:n toimintaa voi tukea myös liittymällä kummiksi tai ostamalla tuotteita WWF:n verkkokaupasta.


Muuta

Alla on esitelty lyhyesti muutama pienempi Suomessa toimiva yhdistys, joiden toiminta saattaa kiinnostaa. Näiden toiminnan tukemisesta kannattaa kysyä yhdistyksestä suoraan.


Wild Lynx ry

Kisu-ilves Wild Lynx ry on keskittynyt ilvesten, susien, ahmojen ja karhujen suojelutyöhön Suomessa sekä ihmisten itsensä valistamiseen petoasioista. Wild Lynxin kotisivu löytyy osoitteesta www.wildlynx.fi

Aikaisemmin Wild Lynxillä oli yhteistyötä Ähtärin eläinpuiston kanssa. Tällöin oli myös mahdollista ryhtyä jonkin Ähtärin ilveksen kummiksi. Vasemmalla oleva ilves on Ähtärissä vuonna 1994 syntynyt oma kummi-ilvekseni Kisu. (Klikkaamalla isompi kuva.)


Susiryhmä

Tämä ryhmä ei varsinaisesti kissoihin liity, mutta sen sijaan kotoisempaan petoeläimeemme suteen. Luontoliiton susiryhmällä on monenlaista toimintaa susien hyväksi. Susia on Suomessa vain noin 250–270, mikä on maamme pinta-alaan verrattuna varsin pieni määrä.

Takaisin "Kissalaakso"-sivullewww.tiikoni.net/kissalaakso/uhanalaisuus/ Full page map Copyright © Pasi Laaksonen