Oudot vesihanatTämä on pieni sivujuonne Matka maapallon toiselle puolelle -reissukertomuksestani.

Suomessa ollaan jo ties kuinka kauan käytetty sekoitushanaa joka sekoittaa kylmän ja kuuman veden sopivan lämpöiseksi ja vesi tulee yhdestä putkesta ulos. Ja ainakin viimeiset kymmenen vuotta on ollut jo termostaattihanoja jotka pitävät veden halutun lämpöisenä vaikka kylmän tai kuuman veden lämpötila tai paine putkistossa vähän muuttuisikin.

Mutta kaikki jotka ovat reissanneet, ovat varmasti huomanneet että maailmassa on monia paikkoja joihin tämä kehitys ei vielä ole yltänyt. Esimerkiksi Englannissa on tullut usein vastaan lavuaareja joissa kuuma ja kylmä vesi tulee ulos eri putkista, mahdollisesti jopa aivan eri päistä lavuaaria.

  

Toisesta tulee kädet kohmettavan kylmää ja toisesta sormet polttavan kuumaa vettä. Miten noita pitäisi käyttää? Pitääkö käsiä heilutella vesivirrasta toiseen vai pitääkö laittaa tulppa kiinni ja laskea vettä lavuaariin ja sitten siellä pestä kädet? Ja näitä on ihan uusissakin taloissa ja hotelleissa.

Uudessa-Seelannissa törmäsin ehkä vielä erikoisempaan systeemiin. Suihkussa oli vain yksi vipu: Toiseessa ääripäässä suihku oli kiinni, toisessa päässä suihkusta tuli kuumaa vettä. Eli kun tätä hanaa alkoi avaamaan, ensin tuli ulos jäätävän kylmää vettä joka sitten lämpeni mitä pidemmälle hanaa käänsi. Veden virtauksen voimakkuutta ei siis saanut säädettyä vaan vettä tuli aina täydellä voimalla. Väistämätön seuraus tässä on että aina kun hanan avaa, saa ensin päällensä jäätävää vettä. Jos tätä yrittää välttää ja vipua nykäisee liian tarmokkaasti lämpimään päin, saa helposti niskaansa kuumaa vettä.

(Valitettavasti en muistanut napata tästä kuvaa lähtiessäni.)

Ajattelin että tätä oudommaksi ei voi enää mennä, mutta reissun aikana kaksikin paikkaa jalosti tätä yhden vivun tekniikkaa vielä huonommaksi.

Kas tässä, sama systeemi mutta vivun sijasta nuppi on pyöreä.

  

Onhan siinä noita lokosia, mutta sen verran jäykkä se oli että saippuaisin käsin tuon vääntäminen oli liki mahdotonta ja jouduin pariin kertaan kuivaamaan kädet pyyhkeeseen ennenkuin onnistuin tuota vääntämään. Ja sama homma, eli ensin tulee ulos jäävettä kunnes saat nuppia käännettyä tarpeeksi pitkälle myötäpäivään.

Ja tässäpä toinen, mukavan uuden ja modernin näköinen suihku, mutta mistäs tämä laitetaan päälle?

  

Sama vipusysteemi, mutta tällä kertaa vipu on kiinni suihkun suuttimessa yläilmoissa:

  

Tätä suihkua on turha kenenkään alle 140-senttisen yrittää käyttää. Ja tämä järjestelmä varmistaa että on liki pakko seistä tuossa suihkun alla saamassa joko kylmät tai kuumat vedet niskaansa ennenkuin sopiva lämpötila löytyy.

Seuraavan kerran kun Suomessa astut suihkuun, muista että käytössäsi on luksusta mistä ei kaikkialla kehittyneessä maailmassa edes tiedetä.

Takaisin "Matka maapallon toiselle puolelle"-sivullewww.tiikoni.net/antipode/vesihanat.php Full page map Copyright © Pasi Laaksonen